JAGUNG ROMBAU SODAP JANG...RASO SEKALI ONDAK LA III

20100216

Timun Kg.Rendah


Kayu Resak untuk para reka bentuk baru mengunakan 2 sistem pengairan...
Tunggguuuuu.... post akan datang dan doakan kejayaanya....

Harga Timun diladang sangat baik sekarang kerana sambutan tahun baru cina dan keadaan cuaca panas yg. melampau,banyak tanaman kurang menjadi.
Harga Timun diladang ketika ini RM.1.80 / Kg.
Hari ini adalah hari ke 4 menuai, hasil amat memuaskan
sebanyak 600kg telah dituai dan kami mengangarkan tuaian kali ini akan
mencapai 2000 kg sehari jika di izin Allah...



Kerja-kerja menabur baja organik tahi ayam...




4 comments:

mohd noh said...

Salam tahniah :)
berapa ekar tanam timun?
sebelum ni sy rancang nak tanam timun juga tapi pelan bertukar last minute.
semua sayur naik harga sekarang ni. cuaca mmg cukup panas. risau juga nak tanam timun sblm ni harga dah jatuh.. mmg rezki rosmerah tu :)
kawasan tanaman tue bekas bendang ke? nampak subur betul tanahnya...
tak sabar nak tengok sistem terbaru tu :)

Rosmerah said...

Satu plot/para lebihkurang 2 ekar,kita ada 16 plot/para.Jangan takut tuan,tanam je,sya dulu mcm tu juga bila hasil keluar harga turun dah habis harga naik jadi penyelesaiannya kita mesti ada hasil setiap hari,harga murah dapat mahal pun dapat hitung panjang setahun untung juga tuan.keseluruha ladang kita 70ekar 3 lokasi adalah bekas bendang.t.kasih atas lawatan tuan ke blog saya wasalam

mohd noh said...

Masya'Allah...luasnya ladang :)
terima kasih kerana nasihat yang berguna tue...insya'Allah akan dipraktikkan :)

kamarul said...

Assalamualaikum.. anak muda dr melaka baru berjinak2 dlm pidang pertanian ni... besar betul ladang.. harap sudi berkongsi ilmu...